Bakterie kwasu octowego

Bakterie kwasu octowego (AAB)  – to grupa bakterii Gram-ujemnych, które utleniają cukry lub etanol i wytwarzają kwas octowy podczas fermentacji. Bakterie kwasu octowego składają się z 10 rodzajów i należą do rodziny Acetobacteraceae. Kilka gatunków bakterii kwasu octowego stosuje się w przemyśle do produkcji niektórych produktów spożywczych.

 

⇓ Charakterystyka 


Wszystkie bakterie kwasu octowego to obligatoryjne aerobeny.

 

⇓ Wystąpienie 


Bakterie kwasu octowego są wszechobecne. Są aktywnie obecne w różnych środowiskach, w których powstaje etanol w wyniku fermentacji cukrów. Mogą być izolowane z nektaru kwiatów i z uszkodzonych owoców. Inne dobre źródła to świeże jabłko i piwo niepasteryzowane, które nie zostało sterylizowane filtrem. W tych płynach rosną one jako warstwa powierzchniowa dzięki ich aerobowej naturze i aktywnej ruchliwości. Muchy owocowe są uważane za wspólny wektor w propagowaniu bakterii kwasu octowego.

 

⇓ Tłumienie


Wzrost Acetobacter w winie może być tłumiony poprzez całkowite wyłączenie powietrza z wina podczas składowania oraz przez stosowanie umiarkowanych ilości dwutlenku siarki w winie jako środka konserwującego.

 

⇓ Metabolizm 


Ocet powstaje, gdy bakterie kwasu octowego oddziałują na napoje alkoholowe, takie jak wino. Są one wykorzystywane do wykonywania określonych reakcji utleniania w procesach zwanych fermentacjami oksydacyjnymi, które tworzą ocet jako produkt uboczny. W przemyśle biotechnologicznym ten mechanizm utleniania bakterii jest wykorzystywany do wytwarzania wielu związków, takich jak kwas l-askorbinowy, dihydroksyaceton, kwas glukonowy i celuloza.

Oprócz przemysłu spożywczego niektóre bakterie kwasu octowego są stosowane jako biokatalizatory do przemysłowej produkcji. Są one wykorzystywane jako ważne biokatalizatory w rozwoju ekologicznego procesu fermentacji i jako alternatywa dla syntezy chemicznej.

Niektóre rodzaje mogą utleniać etanol do dwutlenku węgla i wody przy użyciu enzymów w cyklu Krebsa. Inne rodzaje, takie jak Gluconobacter, nie utleniają etanolu, ponieważ nie mają pełnego zestawu enzymów niezbędnego w cyklu Krebsa.

Ponieważ te bakterie wytwarzają kwas, są one zwykle kwaśne, rosną znacznie poniżej pH 5,0, chociaż optymalne pH dla wzrostu wynosi 5,4-6,3.